line line  en  de  fr  it  du  es  da  hr  hu  pl  sl  tr  cn  tw  print version line  
V-Label - Vegi-Label - Vegetarian-Label - V-logo - Vegi-Logo Često postavljana pitanja (FAQ) Label
line
line

Bio Gnocchetti

line

Često postavljana pitanja (FAQ)

Zašto trebamo ovu oznaku?

Do sada, neprekidno rastući broj vegetarijanaca i potrošača koji paze što jedu nisu imali načina ustanoviti je li proizvod doista vegetarijanski ili ne. Nadalje, naručivanje vegetarijanskog obroka u mnogim restoranima bilo je pitanje sreće, a ne odluke. Ova oznaka dotiče i rješava u potpunosti oba ova problema. Više razloga za ovu oznaku navedeno je ovdje: Čemu ova oznaka?

Zašto popis sastojaka nije dovoljan?

U slučaju polugotovih proizvoda kao što su juhe i umaci, obično nije odmah prepoznatljivo sadrže li mesni temeljac ili životinjsku masnoću. Da bi se ispravno pročitala lista sastojaka potrebna je poprilična praksa. Postoje čak i sastojci za koje je nejasno mogu li biti svrstani u vegetarijanske ili ne. Životinjska masnoća, primjerice, može značiti ne samo maslac, već i mast ubijenih životinja (iako je u pravilu ova vrsta masnoće označena). U slučaju aditiva, npr. E472 i mnogih drugih, nemoguće je ustanoviti samim čitanjem sastojaka je li proizvod s aditivima proizveden koristeći mrtve životinje ili ne. Također postoje sastojci životinjskoga podrijetla koji, iz raznih razloga, ne moraju biti označeni: npr. renet, koji dolazi od telećeg želuca, dodaje se u postupku proizvodnje sira, ili želatina za proizvodnju octa i voćnih sokova. Čak nakon raspitivanja o kritičnim sastojcima kod proizvođača i velikog znanja o proizvodnji hrane, uvijek postoji problem da se sastojci proizvoda mogu izmijeniti bez obavijesti.
Samo jedan pogled na V-oznaku drastično će pojednostaviti kupovinu vegetarijanskih proizvoda.

Kome je namijenjena oznaka?

Postojanje ovakve oznake pomaže ne samo svim vegetarijancima (od ovo-lakto vegetarijanaca do vegana) nego je i velika pomoć svima koji pate od alergija ili koji imaju zdravstvene komplikacije ako jedu proizvode životinjskoga podrijetla.
Sljedeća skupina su oni koji ne žele jesti određene proizvode životinjskoga podrijetla iz vjerskih razloga (npr. muslimani: svinjsko meso; židovi: ne-ritualno ubijene životinje; hindusi: meso i jaja itd.). Nema vjere koja brani vegetarijansku hranu, ali mnoge imaju stroge zabrane u odnosu na konzumiranje namirnica životinjskoga podrijetla. I naravno za sve ostale koji, iz bilo kojih razloga, doista žele jesti vegetarijanski.

Što se krije iza oznake?

Europska vegetarijanska oznaka registrirana je širom Europe od Europske vegetarijanske unije, koja koordinira označavanje proizvoda i usluga u ovom trenutku.
U pojedinim zemljama oznaka će biti zastupljena od njihovih nacionalnih organizacija.

Što vegani dobivaju ovom oznakom?

Iako je to vegetarijanska oznaka, vegani također profitiraju njome. U licenciranim restoranima sva jela klasificirana oznakom bit će zabilježena u vegetarijanskom dijelu, tako da će biti očito koja su pogodna za vegane, a koja ne. Gdje ovo nije moguće, osoblje će makar opsežno biti osposobljeno, tako da će i vegani biti propisno posluženi.

Što znače vegetarijanske kategorije?

V-oznaka obuhvatit će četiri kategorije:
  • Ovo-lakto-vegetarijanac (mlijeko i jaja)
  • Ovo-vegetarijanac (jaja, ne mlijeko)
  • Lakto-vegetarijanac (mlijeko, ne jaja)
  • Vegan (bez ikakvih životinjskih proizvoda)

Naravno, stroge restrikcije će biti primijenjene na svaku kategoriju u odnosu na klaoničke proizvode. Svakako će se pod mlijekom i jajima podrazumijevati svaki sastojak (žumanjak, bjelanjak, lecitin, mliječni šećer itd.). Nadalje, med je zabranjen samo u veganskoj kategoriji. Klasifikacija u ove četiri kategorije je međunarodno jednaka. U Švicarskoj je čak zakonski regulirana u novim pravilima o hrani. Koja skupina osoba može biti obuhvaćena različitim vegetarijanskim kategorijama? Tablica skupina.

   
 
line line line 30.7.2014 - 23:13 line